Ondersteunend -> Orthomoleculair

Afgelopen juni ben ik geslaagd voor de opleiding Orthomoleculair Therapeut!
Ondanks dat ik me al jaren verdiep in voeding, ben ik erg blij dat ik nog zoveel op voedingsgebied heb mogen leren door deze post-HBO opleiding.

Wat houdt orthomoleculair eigenlijk in?
Het gaat om de wijze hoe er gekeken wordt naar je lichaam. Wanneer je cellen in optimale conditie zijn zullen zij zo goed mogelijk hun werk doen. Maar hebben de cellen tekorten van bouw/voedingsstoffen of juist teveel van toxische stoffen zullen de cellen niet meer optimaal kunnen werken. Dit kan allerlei problemen met zich mee brengen.
Dit kunnen klachten zijn op het gebied van de energieproductie, op hormonaal vlak, spijsvertering, darmflora, bloedsuikerspiegel, neurotransmitters, immuunsysteem, bewegingsapparaat en psychische klachten. Maar ook onverklaarbare klachten en symptomen komen vaak tot uiting door niet optimaal werkende biochemische processen. Daarnaast hebben deze processen natuurlijk ook weer een wisselwerking op elkaar.
Het is gericht op de lange termijn gezondheid die via een natuurlijke interventie bereikt kunnen worden.

Het belangrijkste is dat je zelf met voeding heel veel kunt bereiken door de juiste (verhouding en kwaliteit) koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen, naast voldoende van de micronutriënten vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Aangevuld met eventueel voedingssupplementen of speciale supplementen zoals curcuma of MSM. Processen worden in zo een mate beïnvloedt waardoor je zelfgenezend vermogen wordt aangesproken. Hierdoor kunnen je lichaamscellen weer meer optimaal functioneren waardoor de klachten afnemen of verdwijnen.

Vaak is de eerste interventie een voedingsadvies (Orthomoleculair houdt zich naast voeding ook bezig met de pijlers beweging/mentale gesteldheid/analyse) Dit is per persoon en hulpvraag verschillend. Eventueel aangevuld met vitaminen/mineralensupplementen. Met voeding kan er zoveel bereikt worden, als je het maar op een goede en verantwoorde wijze inzet!

Wat punten van aandacht in het algemeen op voedingsgebied:
– Eet puur en onbewerkt
– Geen geraffineerde suikers
– Streef naar 500 gram groente en fruit op een dag
– Drink minimaal 1,5-2 liter water/thee, maar drink niet tijdens het eten zelf
– Neem de 80/20 regel, 80 procent van bovenstaande, maar ook genieten van het leven door af en toe wat minder gezonds te eten.

Kortom vanuit E-Vie kan ik, wanneer jouw hulpvraag op dat moment orthomoleculaire ondersteuning nodig heeft dit zelf in het consult en advisering verwerken.

Dit artikel is niet gesponsord.